Sanat ve Görsel Algı, Yaratıcı Gözün Psikolojisi

Sanat ve Görsel Algı, Yaratıcı Gözün Psikolojisi

Spot: Rudolf Arnheim’in kaleme aldığı Sanat ve Görsel Algı-Yaratıcı Gözün Psikolojisi, teori ve pratik meselesiyle aktif şekilde ilgilenen okurların masalarında ve okul sıralarında sayfaları kıvrılmış, sayfa kenarlarına not düşülmüş, renkli kalemlerle satır altları çizilmiş hâlde duracak bir eser.

İlk versiyonu yaklaşık yirmi yıl önce yayımlanan kitap, yazarı tarafından yeniden gözden geçirilerek daha derli toplu bir hâle büründürülmüş yapısıyla görsel sanatların teori ve pratik dünyasına dair ihtiyaç duyulan fikir alışverişine hizmet etmeyi amaçlıyor.

Kitabın bu yeni versiyonunda, en basit yapılara yönelik eğilimin, farklılaşma aşamalarıyla gelişimin, algıların dinamik karakterinin ve diğer temel unsurların her bir görsel olgu için geçerli olduğu gösterilmeye çalışılıyor.

Rudolf Arnheim, bu çalışma ile öncelikle ne tür şeyler gördüğümüzün ve görsel gerçekleri hangi algısal mekanizmalarla açıkladığımızın izahını yapıyor. Algılanan örüntülerden onların ilettikleri anlama doğru sürekli ilerliyor ve bir kez olsun görüş alanımızın ötesindeki bir noktaya bakmaya çabaladığımızda ufkumuzun sürekli geliştiğini, satıhta yitirdiğimizi derinlerde bir yerde yeniden yakalayabileceğimizi anlamamızı sağlıyor.

Etiketler: kitap tanıtım
Nisan 29, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR