1750₺ VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO!
Anasayfa
İletişim
Sepetim
Ürün
Hakkımızda
Kitaplar
Kategoriler
İslam Felsefesi
Hukuk Felsefesi
Siyaset
Kelam
Deneme
Edebiyat
Tıp Tarihi
İslam Düşüncesi
Sanat
Sosyoloji
Tarih
Psikoloji
Yönetim
Finans
Bilim Tarihi
Antropoloji
Felsefe
İktisat
Yazarlar
Abbas J. Ali
Abbas Mı̇rakhor
Abdolhossein Zameni
Abdulkadir Atar
Abdülazîz ed-Dûrî
Abraham L. Ludovitch
Adam Ng
Adem Levent
Ahmad A. Alkhamees
Ahmad Kaleem
Ahmad Kaleem
Alun Munslow
Alparslan Babaoğlu
Amal Naser
Angelika Brodersen
Anita Barghigiani
Annemarie Schimmel
Arif Emre Gündüz
Arthur G. Bedeian
Aykut Alper Yılmaz
Baron Rafaele Garofalo
Beatrix Caner
C. Cengiz Çevik
Catherine Mayer
Cemal Şakar
Cesare Lombroso
Charles Homer Haskins
Cheng Lin
Chris Laszlo
Christopher Alexander
Christopher J. White
Christopher J. White
Cicero
Cristina Trullols
Daniel A. Wren
Daromir Rudnyckyj
Dave Sherman
Devin Singh
David T. Courtwright
David Van Reybrouck
Donald Robertson
Dr. Jerome Groopman
Dr. Nebihe Muhaydelî
Dr. Osman Öksüzoğlu
E. R. Doods
Ebu'l-Fazl Ca'fer b. Ali Ed-Dımeşki
Edgar Henry Schein
Edmund Husserl
Edward D. Hess
Eldar Hasanoğlu
Elif Yemenici
Emile Brehier
Emmy Abdul Alim
Eric Battut
Ernest Renan
Faisal M. Atbani
Fatih Ermiş
Fatıma Şerafeddin
Fatma Serap Karamollaoğlu
Fay Bound Alberti
Fehmi Jadaane
Francis Bacon
Filippo Osella
Francis Macdonald Cornford
Francisco J. Varela
Frank E. Vogel
Frank Griffel
Friedrich A. von Hayek
Friedrich Meinecke
Galenos
Galenos
Gene W. Heck
Geoffrey Moore
George Santayana
Gerald F. Davis
Hakan Şahin
Hans Kelsen
Hans-Johann Glock
Harris Irfan
Hartmut Rosa
Henri F. Ellenberger
Hossein Askari
Ilma Barros Pose
Immanuel Kant
Jacobus Erasmus
İbn Meymûn
İbn Miskeveyh
İbnü'l Heysem
İbnü'l Heysem
İrvin Cemil Schick
İskender Pala
İsmail Kara
Jens Beckert
John Morgan O Connell
John Cottingham
John R. Ehrenfeld
John R. Searle
Joseph Coelho
Judy Sorum Brown
Kadı Ebu Yusuf
Karl E. Weick
Kathleen M. Sutcliffe
Kathleen Miller Perkins
Kemal Sayar
Kenneth M. Setton
Kudsi Erguner
Kyo Maclear
Linda Robson
Lokesh Gupta
Loujaina Alassil
Lütfi Sunar
Lütfi Şeyban
M. Uğur Derman
Mabid Ali Al-Jarhi
Mahmood İbrahim
Mansor H. İbrahı̇m
Mary Gorham
Max Weber
Mehmet Asutay
Mehmet Bulut
Mehrzad Boroujerdi
Mervyn K. Lewis
Mıchel Fattal
Mohammad Hashim Kamali
Mohammed Bamyeh
Mohd Daud Bakar
Morgen Witzel
Muhammad Al-Bashir
Muhammed b. Hasan Şeybânî
Mustafa Özel
Muzaffar Alam
Mücahit Özdemir
Nafis Alam
Noureddine Krichene
Nuh Arslantaş
Nuri Sağlam
Oleg Grabar
Osman Akyüz
Otto Rank
Ömer Emeç
Patricia Sloane-White
Paul Oslington
Paul Werder
Prof. Dr. Cengiz Anık
Prof. Dr. Jon Miller
Prof. Dr. Sabri Orman
Prof. Dr. Ümit Meriç
R. J. Hankinson
R.D. Laing
Rashin Kheiriyeh
Rhoads Murphey
Richard Boyatzis
Richard Ovenden
Richard Sorabji
Robert E. Quinn
Robert J. Shiller
Roger Saillant
Ronald L. Numbers
Roselyne Rey
Salman Syed Ali
Samar Attar
Samir Alamad
Samiul Hasan
Samuel L. Hayes
Sanjay Subrahmanyam
Sara Sanchez
Saskia Sassen
Scott Sonenshein
Semih Sefer
Simon Swain
Susan Quinn
Terry Peach
Tessa Morris-Suzuki
Thomas Bauer
Thomas Luckmann
Titus Burckhardt
Tuğba Coşkuner
Valentino Cattelan
Vincent Barnett
Wang Fang
William Dalrymple
Yunus Nacar
Zamir İqbal
Zbigniew Kotowicz
Sanat
Takvimler
Koleksiyonlar
Yarışmalar
Sergiler
Akademi
Eserler
Levhalar
Masaüstü Hat Tabloları
Saatler
Çocuk
Blog
İletişim
Anasayfa
>
Blog
>
Röportajlar
>
Orhan Düz ile Sanat ve Görsel Algı, Yaratıcı Gözün Psikolojisi
Orhan Düz ile Sanat ve Görsel Algı, Yaratıcı Gözün Psikolojisi
Orhan Bey merhaba, öncelikle okuyucularımızın sizi daha yakından tanıyabilmeleri için yaşam yolculuğunuzdan biraz bahseder misiniz?
1974 yılında Erzurum’da doğdum. Anadolu’nun çeşitli illerinde ilk ve orta öğrenimimi tamamladıktan sonra 2000 yılında Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden mezun oldum. Üniversite yıllarında edebiyat külübünde hobi niyetiyle başladığım çeviri faaliyetini zaman içinde kendime meslek belledim. Üniversiteden mezun olduktan sonra yayıncılık dünyasına adım attım ve o gün bu gündür kitap çevirisi yapıyorum. İngiliz dilinden yaptığım çok sayıda çevirinin yanı sıra derleme kitaplarım da bulunmaktadır. Hâlen İstanbul’da yaşıyorum ve kitap çevirmenliğine devam ediyorum.
Sanat ve Görsel Algı: Yaratıcı Gözün Psikolojisi
kitabının kaleme alınmasındaki amaç nedir? Hangi ihtiyaca binaen hazırlanmış bir çalışma?
Sanat etrafımızda olup bitenleri, hayatı ve giderek evreni bir görme biçimidir. Bu alanda bir klasik olarak kendini kanıtlamış bu çalışma da görsel süreci psikolojik açıdan ele almakta ve insan gözünün görsel materyali belirli psikolojik öncüllere göre yaratıcı bir şekilde nasıl düzenlediğini açıklamaktadır. Bu bakımdan başta sanat ve tasarımla uğraşanlar olmak üzere, bilim ve felsefeyle ilgilenenler için de vazgeçilmez bir kaynak niteliğinde.
Psikolojiden bahsetmeden sanatı, yaratma veya deneyimleme süreçlerini tartışmamız mümkün müdür? Sanatı ve psikolojiyi bu anlamda buluşturan noktalar nelerdir?
Biz bir nesneye baktığımızda, o nesneyi algılama sürecimize çeşitli faktörler eşlik eder. O nesnenin kokusu, dokusu, rengi, biçimi, üzerindeki şekiller ve/veya yazılar, o nesneye dair geçmişten gelen anılarımız ve benzeri birçok faktör söz konusu nesneyi algılamamızı etkiler. İşte bu algılama sürecinde psikolojik unsurlar kaçınılmaz olarak devreye girer. Ve nihayetinde zihnimizde o nesneye dair bir imge oluşur. Algılar aracılığı ile oluşan bu imgenin kişilere ve kişisel deneyimlere göre değişmesinde psikolojik unsurların rolü büyüktür.
Gestalt kuramının sanat ile bağlantısı izah eder misiniz? Bu kuramın dünyayı ve sanatı anlamakta insanlara ne gibi bir faydası vardır?
Yazarın da bağlı olduğu Gestalt kuramı, bütün sanat dallarını etkilemiş bir kuramdır. Gestalt kuramı insanın çevresini nasıl algıladığını ve yorumladığını açıklamaya çalışır. Bu kurama göre insan algısı duyum yoluyla gelen verilerin birleşmesi sonucunda oluşur, ve bütünün algılanması parçaların algılanmasından önce gelir. Zihin algıladığı şeylerde bir bütünlük görecek şekilde yapılanmıştır. Onun için bütün, parçaların toplamından daha fazla şeyi ifade etmektedir. Bu noktadan hareketle sanatsal anlam ve ifadeyi oluştururken, duyumsanan şeylerdeki parça-bütün ilişkisini çözmek önem kazanır. Bütünsel algı sürecinin sağlanabilmesinde Gestalt ilkelerinden faydalanmak gerekir.
Sanat ve görsel algı kavramlarının insan ilişkileri üzerindeki etkisini bu çalışma çerçevesinde değerlendirmenizi istesek neler söylersiniz?
Sanat bir algılama biçimidir. Görsel bilginin dış dünyayı algı yoluyla oluşması kişilere ve kişisel deneyimlere göre değişir. Bir nesneyi tıpatıp aynı şekilde algılayan iki insan yoktur dersek abartmış olmayız sanırım. Dolayısıyla her birimiz dışımızdaki dünyayı kendi algılarımız yoluyla zihnimizde yeniden kurarız. Kurduğumuz bu içsel dünya kendimize özgü, kişisel bir dünyadır. Böylece öznellik dediğimiz şey oluşur yani insanın başkalarından farklılaşması ve giderek biricik olması. İşte bu öznel benliğimiz sayesinde insanlar arasında anlamlı ve değerli bir yer tutarız ve ona göre ilişkilerimizi şekillendiririz.
Peki, çeviri faaliyeti nasıl bir faaliyettir? Bu konudaki görüşlerinizi paylaşabilir misiniz?
Sanat ve Görsel Algı: Yaratıcı Gözün Psikolojisi
kitabının çeviri sürecini bu anlamda değerlendirebilir misiniz?
Kitap çevirisi bağlamında konuşacak olursam, çeviri faaliyeti kaynak dilde yazılmış bir metni erek veya hedef dilde yeniden yazma, bunu yaparken de anlam ve üsluba olabildiğince sadık kalma faaliyetidir. İyi bir çevirmen yazarla okuru baş başa bırakabilen, bu ikisinin arasına girmeyen, neredeyse varlığını hissettirmeyen çevirmendir. Nitekim biz çevirmenler arasında meşhur bir düstur vardır: İyi çeviri, çeviri kokmayan çeviridir.
Sanat ve Görsel Alg
ı kitabına gelecek olursam. Sanata duyduğum özel ilgi ve meraktan dolayı sanat kitaplarını çevirmekten her zaman ayrı bir keyif almışımdır. Bu kitabın çeviri sürecinde de benzer bir deneyimi yaşadım. Alanında yetkin ve kalıcı, terminoloji açısından zengin ve işlediği konular bakımından hacimli bir çalışmayı hakkını vererek çevirmek takdir edersiniz ki kolay bir iş değil. Bilgi ve tecrübenin yanı sıra özen ve sorumluluk duygusu gerektiriyor. Metne nüfuz edebilmek için zaman zaman yan okumalar yapmanız kaçınılmaz oluyor. Bu yoğun çabanın karşılığı ise zihni ve manevi bir zenginleşme oluyor. Ben bu kitap vesilesiyle sanata, özellikle de yaratıcı gözün işleyişine ve psikolojisine dair çok şey öğrendim. Hâliyle ufkum genişledi ve bundan büyük bir keyif aldım. Okurların da benimle benzer duyguları paylaşacağını tahmin ediyorum.
Son olarak okuyucularımıza iletmek istediğiniz bir mesaj ya da öneri varsa iletmekten memnuniyet duyarız.
Okurlara tercüme bir kitap alırken çevirmenini araştırmalarını ve çevirinin niteliğine dikkat etmelerini öneririm. Son olarak,
Sanat ve Görsel Algı
kitabının hak ettiği ilgiyi görmesini umuyor ve okurlara keyifli okumalar diliyorum…
Röportaj:
Deniz Demirdağ Temel
Etiketler:
röportaj
Nisan 29, 2024
Listeye dön
Ara
Kategoriler
Kitap Tanıtımı
Röportajlar
Duyuru
Son Blog Yazıları
KALBİN HAKİKATİ ve HAYRET UYANDIRAN HALLERİ
SUÇLU İNSAN
Okudukça Kazan
Mahmut Kamadan ile Batı Doğu Yakınlaşmaları: Avrupa’nın İslam Dünyası ile Buluşması
Kalbin Hakikati ve Hayret Uyandıran Hâlleri – İmam Gazzâlî
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR